Rzepak

Rzepak (Brassica napus L. var. napus) to jedna z najważniejszych roślin uprawianych w Polsce. Występuje w formie jarej lub ozimej, w Polsce uprawiana głównie w formie ozimej. Rzepak jest roślina oleistą wykorzystywaną do produkcji oleju jadalnego, margaryny oraz jako surowiec do produkcji paliw. Śruta poekstrakcyjna wykorzystywana jest do produkcji pasz. Rzepak jest również ceniona rośliną miododajną. Zazwyczaj wysiewa się ją w sierpniu, a kwitnie w następnym roku. Jest dobrym przedplonem dla wszystkich roślin, wykorzystywany jako międzyplon w płodozmianach zbożowych. Wymaga gleb żyznych, zasobnych w wapń, źle znosi kwaśny odczyn gleby. Ma małe zdolności pobierania składników pokarmowych dlatego ma duże wymagania pokarmowe i nawozowe.

Kategorie produktów

Telefon:

+48 14 63 95 500

Fax:

+48 14 63 95 501
Do góry