Spis treści
- Rola nawozów zielonych
- Które rośliny nadają się na nawóz zielony
- Kiedy stosuje się nawozy zielone
- Kiedy przekopać nawóz zielony
Niektóre rośliny wykorzystywane jako składniki nawozu zielonego dodatkowo posiadają właściwości specjalne. W zależności od potrzeb, poza wzbogaceniem warstwy próchnicznej, mieszanki można skomponować np. z nasion roślin, które mocno wzbogacą warstwę próchniczną, których korzenie będą miały udział w napowietrzeniu gleby lub nasiona roślin o właściwościach fitosanitarnych.
Rola nawozów zielonych
Jak już wspomniano zadaniem nawozów zielonych jest wzbogacanie warstwy próchnicznej, ale to nie jedyne ich zadanie. Po zbiorze warzyw, pozostawiona gleba zaczyna ulegać erozji i zarastać niechcianymi roślinami – chwastami. Wysianie nawozu zielonego uchroni ją od degradacji, a po przekopaniu dostarczy materiału do tworzenia próchnicy. Taki zielony materiał organiczny, kiedy znajdzie się w glebie staje się dobrą pożywką do rozwoju drobnoustrojów glebowych, uaktywniając je. W ten sposób przywracana jest pożądana struktura gruzełkowata gleby. Dzięki niej w glebie krąży woda z rozpuszczonymi składnikami pokarmowymi dla roślin, a także powietrze. Wszystko to tworzy środowisko korzystne do rozwoju korzeni.
Które rośliny nadają się na nawóz zielony
W zależności od potrzeb, nawozem zielonym może stać się jeden gatunek roślin, lub ich mieszanka. W centrach ogrodniczych można kupić pojedyncze gatunki, jak łubin, peluszka, owies, słonecznik, facelia, a także gotowe standardowe mieszanki.
Dużo masy zielonej dają: żyto, koniczyna biała, koniczyna czerwona, facelia błękitna.
W azot (N) wzbogacają szczególnie rośliny bobowate: łubin żółty, łubin wąskolistny, wyka, peluszka, bobik, seradela.
Rośliny bobowate na korzeniach posiadają bakterie brodawkowe, które wiążą wolny azot z powietrza. Po przekopaniu, butwieją wzbogacając warstwę próchniczą, a azot pozostaje w glebie do wykorzystania przez nowe zasiewy lub nasadzenia.
Do ciekawych właściwości roślin będących składnikami mieszanek na nawóz zielony są rośliny fitosanitarne. Niecie i drutowce – szkodniki korzeniowe zwalczymy siejąc nasiona gorczycy białej, rzepiku lub rzodkwi oleistej. Gryka zahamuje rozwój pędraków, a nostrzyk odstraszy bytujące w glebie gryzonie.
Kiedy stosuje się nawozy zielone
Nawozy zielone można wysiewać niemal o każdej porze roku, z wyjątkiem zimy. Wczesną wiosną będą stanowić przedplon przed plonem głównym, np. dyniowatymi, które sadzimy dopiero w maju.
Jako śródplon można je wysiać po warzywach o krótkim okresie wegetacji, np. rzodkiewce, sałacie, aby potem w lecie posiać kolejne warzywa.
Charakter poplonu nabierze nawóz zielony wysiany późnym latem lub wczesną jesienią z terminem przekopania – późna jesień.
Nawóz zielony może też być poplonem, wysianym jesienią z przekopaniem wiosną, jednak w jego skład mogą wchodzić jedynie nasiona roślin ozimych.
Kiedy przekopać nawóz zielony
Rośliny przeznaczone na nawóz zielony najlepiej przekopać, gdy pierwsze z zastosowanej mieszanki zaczynają kwitnąć. Można to zrobić wcześniej, ale nie później, gdyż po kwitnieniu niektóre z nich mogłyby zdążyć zawiązać nasiona. Te trafiłyby do gleby i znów wyrosły. Poza tym długie przetrzymywanie ich na zagonie spowoduje, że łodygi niektórych z nich zaczną twardnieć, więc proces ich rozkładu znacznie się wydłuży.
W przypadku gleb lekkich glebę wystarczy przekopać na głębokość 10-15 cm., a na glebach cięższych ok. 20 cm.
Stosowanie nawozów zielonych to sposób na uczynienie ziemi bardziej żyzną. Rośliny w takiej glebie lepiej rosną, kwitną i owocują.