Wokół ogrodu

Jak wyhodować kiełki?

Kiełki znane i stosowane były już w Starożytnych Chinach. Określane są mianem „bomby witaminowej”

Spis treści

  1. Kiełki
  2. Nasiona na kiełki
  3. Hodowla
  4. Kiełkownica

Kiełki

Kiełki to rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Są bogatym źródłem mikro i makroelementów

Kiełki to nic innego, jak rośliny w najwcześniejszej fazie rozwoju. Są bogatym źródłem mikro- i makroelementów, białka oraz kwasów omega – 3. Zawierają również zestaw witamin. A co najważniejsze  - są bardzo łatwo dostępne przez cały rok. Co jest szczególnie ważne w zimie i na przedwiośniu, gdy ograniczony jest dostęp do świeżych warzyw. Przy niewielkim nakładzie czasu i pieniędzy każdy może wyhodować je samodzielnie.

 

Nasiona na kiełki

Aby rozpocząć hodowlę kiełków musimy zaopatrzyć się w nasiona. Ważne jest, aby kupić nasiona specjalnie do tego przeznaczone. Muszą być one czyste chemicznie. Nie można kiełkować nasion przeznaczonych do wysiewu, ponieważ mogą zawierać środki konserwujące czy grzybobójcze oraz pestycydy. Wybór nasion do kiełkowania jest ogromny – poczynając od nasion pojedynczych roślin po różne, specjalnie skomponowane mieszanki.

Hodowla

Wybór nasion do kiełkowania jest ogromny – poczynając od nasion pojedynczych roślin po różne, specjalnie skomponowane mieszanki

Hodowla kiełków nie jest skomplikowana ani czasochłonna. Nasiona przeznaczone do kiełkowania najpierw musimy namoczyć w letniej, czystej wodzie. Czas namaczania nasion mniejszych to 4 – 6 godzin, większych 10 – 12 godzin. Po tym czasie nasiona płuczemy i przekładamy do naczynia, w którym będą kiełkować. Naczynie ustawiamy w półcieniu, w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Nasiona płuczemy 2 do 4 razy dziennie letnią, czystą wodą. Kiełki gotowe są do spożycia po 4 – 6 dniach, w zależności od gatunku. Najlepiej spożyć je od razu. Kiełki można również przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku przez ok. tydzień

 

Po każdej hodowli naczynie, w którym kiełkowaliśmy rośliny, należy dokładnie umyć, można je również przelać wrzątkiem, aby wyeliminować ewentualne grzyby, bakterie i pleśń.

Kiełkownica

Kiełkownica to specjalne naczynie do uprawy kiełków

To specjalne naczynie do uprawy kiełków. Składa się ono z przykrywki i zbiornika na wodę oraz dwóch lub trzech specjalnie wyprofilowanych tacek wyposażonych w syfony. Na tackach wysiewa się nasiona przeznaczone do kiełkowania. Woda, która używana jest do podlewania kiełków gromadzi się w zbiorniku, natomiast pokrywka zapewnia odpowiednią temperaturę i wilgotność.

Jeśli nie posiadamy kiełkownicy, do produkcji kiełków możemy wykorzystać słoik przykryty gazą lub wysiać nasiona na sitku.

Fot: PLANTA ,FOTOLIA

Wybierz kategorię

Telefon:

+48 14 63 95 500

Fax:

+48 14 63 95 501
Do góry