Wokół ogrodu

Co posiać po zbiorze wczesnych warzyw

Warzywa z własnej uprawy są smaczne i zdrowe. Z niecierpliwością czekamy wiosny, aby zacząć je uprawiać. Nie wszyscy jednak wiedzą, że po zbiorze wczesnych warzyw możemy zagospodarować pozostałe miejsce tak, aby cieszyć się własnymi uprawami do późnej jesieni.

Kiedy wiosenny szał rzodkiewkowo – sałatowy opadnie i już nikt w domu nie może patrzeć na pastę z rzodkiewki oraz sałatę i rzodkiewkę na kanapkach, cieszymy się, że grządki są już puste. Jednak przyroda pustki nie lubi. Wtedy wielu ogrodników zastanawia się – co dalej? Po zebranych plonach nie może pozostać „goła ziemia” bo zacznie niszczeć pod wpływem erozji, a ponadto zaczną na niej rosnąć chwasty, rozprzestrzeniając się na coraz większe połacie ogrodu. Jak więc zagospodarować teren po nowalijkach?

Sałata letnia

Sałatę możemy wysiewać cały rok, należy jednak pamiętać o odpowiednim doborze nasion

Niektóre warzywa, jak sałatę, możemy wysiewać cały rok. Nie znaczy to jednak, że te same odmiany, bo na przykład sałata wiosenna posiana w lecie nie zawiąże główki, a od razu wybije w pęd kwiatostanowy. Dlatego też jeśli chcemy posiać sałatę w późniejszych miesiącach – czerwcu, lipcu, należy wybrać odmiany letnie, z opisem na opakowaniu –„letnia” lub „całoroczna”.

 

 

Rzodkiew

Latem możemy siać rzodkiewki oraz różne odmiany rzodkwi

Również z rzodkiewką będą takie same problemy – wiosenna w lecie nie stworzy zgrubienia, a zakwitnie. Z typowych odmian letnich to rzodkiew czarna oraz bardzo ciekawa, bo z wierzchu biała, a w środku czerwona mantang hong. Można też posiać rzodkiew sopel lodu.

 

 

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa z własnej uprawy może gościć na talerzach całe lato

Fasolkę szparagową do bezpośredniego spożycia można sadzić co około tydzień-dwa. Dzięki temu przez cały sezon będziemy mieć odpowiednią ilość fasolki do tzw. obiadu. Jeśli jednak chcemy przygotować przetwory na jesień i zimę, najlepiej byłoby wybrać odmiany samokończące i wysiać w dużej ilości, aby na raz zebrać plon i zawekować.

 

 

Wysiew warzyw do gruntu w miesiącach letnich przedstawia się następująco.

Maj: burak liściowy, cukinia, fasolka szparagowa, ogórek, patison. Od połowy maja sadzimy rozsady dyniowatych oraz pomidorów.

Czerwiec: burak ćwikłowy, burak liściowy, cukinia, czarna rzodkiew fasolka szparagowa, koper marchew późna, ogórki, sałata letnia.

Lipiec: cebula 7-latka, burak ćwikłowy, burak liściowy, fasolka szparagowa, głąbik krakowski, kapusta pekińska, koper, koper włoski, rzodkiewka mantang hong, sałata letnia, szpinak.

Sierpień: burak liściowy, cebula 7-latka, fasolka szparagowa, kapusta pekińska, rzodkiewki: sopel lodu, mantang hong.

Na pewno nie jest to pełna lista warzyw, a zestawinie tych najbardziej popularnych.

Szpinak to roślina krótkiego dnia dlatego można ją wysiewać końcem lata

Zwrócić należy uwagę, że warzywa uprawiane w lecie wymagają podlewania, zwłaszcza dyniowate, buraki, rzodkwie. Inaczej. Również należy pilnować, aby gleba wokół roślin się nie zaskorupiła. W przeciwnym razie utrudniać to będzie wzrost niektórych roślin oraz wnikanie wody w ziemię. Powodzenia.

 

Foto:Planta, freepik,i-stock

Wybierz kategorię
Zobacz produkty
Zobacz więcej produktów

Telefon:

+48 14 63 95 500

Fax:

+48 14 63 95 501
Do góry