Pielęgnacja roślin

Rozsady warzyw – terminy, sposoby przygotowania

Każdy ogrodnik z niecierpliwością czeka na wiosnę. Aby umilić sobie to oczekiwanie już od lutego można przystąpić do produkcji rozsady warzyw i kwiatów.

Spis treści

  1. Włoszczyzna w polskich ogrodach
  2. Które warzywa nadają się na rozsady i kiedy je przygotowywać
  3. Jak przygotować rozsadę?
  4. Hartowanie sadzonek

Koniec zimy to czas planowania ogrodu, między innymi jego warzywnej części. Jest wiele warzyw, które w odpowiednim czasie wysiewa się wprost do gruntu, są i takie, które ze względu na długi okres wegetacji, do gruntu trafiają w postaci rozsad. Nie można ich wcześniej wysadzić w ogrodzie, bo ze względu na warunki atmosferyczne, szczególnie przymrozki, uprawa ich skończyła by się fiaskiem. Późny wysiew nasion warzyw o długim okresie wegetacji do gruntu w czasie, kiedy warunki do rozwoju są optymalne, jest możliwy, ale krótki sezon w naszym umiarkowanym klimacie zbyt wcześnie spowodowałby zamieranie roślin, zanim dojrzałyby lub wydały owoce, albo dojrzewanie i owocowanie byłoby bardzo późne – słaby i mizerny plon.

Włoszczyzna w polskich ogrodach

Warzywa z długim okresem wegetacji dobrze jest uprawiać z rozsad

Nazwa zestawu warzyw, np. do rosołu, kupowanego w sklepach z warzywami - „włoszczyzna” (w niektórych częściach Polski po prostu - „jarzyna”) wywodzi się z okresu panowania królowej Bony, bo to właśnie ona z Włoch do Polski sprowadziła wiele warzyw, które od tamtego czasu są obecne na każdym polskim stole.

No cóż, we Włoszech klimat jest o wiele cieplejszy niż w Polsce, dlatego aby doczekać się obfitych zbiorów kapusty selera, wczesnych sałat, kalafiorów czy kopru nomen omen włoskiego, do gruntu musimy sadzić ich rozsady. Oczywiście w handlu w odpowiednim okresie można kupić rozsady tych warzyw, lecz ze względów ekonomicznych, jeśli ktoś ma duży warzywniak lub z chęci posiadania konkretnej odmiany, albo dla samej frajdy tworzenia rozsad, dobrze jest je wykonać samemu.

Które warzywa nadają się na rozsady i kiedy je przygotowywać

Najczęściej z rozsad korzystamy w przypadku m.in.: kalafiorów, kalarepy, selerów, pomidorów, porów, ogórków, kabaczków , cukinii, brokułów ,kapust: białej, włoskiej, czerwonej, pekińskiej. Termin przygotowania rozsady zależy od długości okresu wzrostu od kiełkowania do sadzonki gotowej do wysadzenia. Końcowy czas powinien się równać z terminem wysadzania sadzonek do gruntu.

Jak przygotować rozsadę?

Do przygotowania rozsad potrzebujemy ziemię, nasiona, doniczki

Do przygotowania rozsad należy mieć nasiona, doniczki do rozsad lub tacki wysiewne lub cokolwiek, co może służyć za pojemnik na ziemię i młodą roślinkę. Zaleca się wykorzystanie profesjonalnych doniczek papierowo – torfowych lub plastikowych, lub paletek rozsadowych oraz mini-szklarenek, które zabezpieczą siewki przed wahaniami temperatury i wilgotności. Jako podłoże można wykorzystać torf odkwaszony lub substrat torfowy, lecz w ich przypadku trzeba pilnować podlewania, gdyż te podłoża mają tendencje do przesychania. Można też użyć zwykłej ziemi uniwersalnej, a najlepiej specjalnie skomponowanego podłoża do siewu i pikowania.Po wysianiu nasion i delikatnym podlaniu, doniczki lub paletki umieszczamy w mini-szklarence lub przykrywamy perforowanym woreczkiem foliowym i stawiamy w miejscu jasnym i ciepłym, ok. 20 stopni Celsjusza, najlepiej na parapecie okiennym z czynnym kaloryferem.

Rozsady dobrze jest zraszać, żeby utrzymać ich odpowiednie nawodnienie

Miejsce powinno być jasne, ale nie w bezpośrednim słońcu. Słońce świecące przez szybę okienną powodować będzie mocne parowanie wody, a zbyt wysoka wilgotność powietrza w szklarence lub pod przykryciem, niekorzystnie wpłynie na siewki. W procesie tworzenia rozsady, większość siewek można przepikować, dzięki czemu będą miały więcej miejsca w doniczce na wykształcenie mocnego systemu korzeniowego. Tylko dyniowate nie lubią pikowania, więc je sadzimy maksymalnie po trzy w doniczce rozsadowej i kiedy będą gotowe – przesadzamy do gruntu. Okres otrzymania gotowej rozsady jest uzależniony nie tylko od gatunku roślin, ale też od temperatury i wilgotności powietrza w szklarence. Najkrócej przygotowujemy rozsadę pomidorów, ogórków, papryki – 5-8 tygodni. Najdłużej czekamy na rozsady karczochów, szpinaku nowozelandzkiego, selera, bo nawet 12 tygodni.

Hartowanie sadzonek

Rozsady przed wsadzeniem do gruntu należy zahartować

Kiedy sadzonki są gotowe do posadzenia w gruncie, wymagają jeszcze hartowania, czyli przygotowania na niższe temperatury i wahania wilgotności, jaka panuje na grządkach warzywnych. Proces ten może trwać 7-12 dni. Hartowanie rozpoczynamy od wynoszenia sadzonek na zewnątrz na 2-3 godziny dziennie w miejsce ocienione, następnie słoneczne. Ostatnie dni przed wysadzeniem sadzonki pozostają na noc na zewnątrz, jeśli oczywiście nie grozi widmo przymrozków.

W ten sposób, we własnym zakresie można przygotować rozsady wybranych warzyw. W taki sam sposób postępujemy przy produkcji rozsady kwiatów. Na opakowaniach zawsze jest napisane czy dana roślina potrzebuje tworzenia rozsady, czy można ją wysiewać wprost do gruntu.

Wybierz kategorię
Zobacz produkty
Zobacz więcej produktów

Telefon:

+48 14 63 95 500

Fax:

+48 14 63 95 501
Do góry