100% naturalny obornik owczy to organiczny nawóz pochodzący z gospodarstwa ekologicznego specjalizującego się w hodowli owiec. Obornik produkowany jest bez użycia środków chemicznych i innych dodatków. W badaniach laboratoryjnych potwierdzono, że produkt charakteryzuje się zrównoważoną zawartością podstawowych składników odżywczych: azotu, fosforu, potasu (NPK). Przewaga potasu i fosforu nad azotem sprawia, że można go używać do nawożenia przez cały sezon wegetacyjny.
Zasadowy odczyn (pH 8-10) korzystnie wpływa na zakwaszone gleby rolne.
Istotny wpływ na żyzność gleby oraz poprawę jej jakosci mają kwasy humusowe, które stanowią aż jedną trzecią masy nawozu.
Wiele osób twierdzi, że nawożone obornikiem owczym owoce i warzywa cechuje lepszy smak. Dzieje się tak dlatego, ponieważ dojrzały owczy obornik zawiera wiele minerałów, które są wykorzystywane przez owoce i warzywa do wytwarzania olejków eterycznych i soków. Cebula i czosnek stają się nieco ostrzejsze, truskawki, maliny, jeżyny zyskują bardziej wyraźny aromat, kalarepa i groszek są słodsze, a kalafior czy jarmuż mają bardziej przenikliwy smak. Obornik owczy można stosować również w uprawie ozdobnych drzew i krzewów, roślin wieloletnich i jednorocznych, których reakcją na właściwości nawozu jest piękno, świeżość i żywotność kwiatów.